Jún 2016, Tlačová správa: V Senci vzniká D1 Expo-Business Centre, podporili ho čínsky veľvyslanec aj zástupca americkej ambasády

Zástupcovia spoločností IPEC Group a D1 Solution dnes predstavili D1 Expo-Business Centre, ktoré bude slúžiť ako administratívna a logistická základňa pre mimoeurópskych výrobcov. Medzi prvými spoločnosťami, ktoré tu budú mať svoje biznis expozície sú výrobcovia svetelnej techniky, sójových produktov, korčulí, leteckých systémov a súčasťou centra sú aj prezentácie regiónov Baoding a Lang Fang. Hosťom dnešného stretnutia predstavili zástupcovia spoločnosti čínskej Roamcat v európskej premiére aj jedinečný mobilný telefón Roamcat zo zabudovaným projektorom. V centre našli svoje miesto aj slovenské firmy, ako sú Protetika, Víno Nitra a Chateau Modra, ktoré už dnes pôsobia aj mimo Európy. Samotné centrum je členené na sekcie Technologies, Food, Retail Expo.

„V D1 Expo-Business Centre sme pripravili pre našich partnerov 80 administratívno-výstavných jednotiek,“ hovorí Ivan Čarnogurský, riaditeľ skupiny IPEC, ktorá na tomto území dlhodobo pôsobí a dodáva: „Aby sme priestorom dodali život, ako IPEC tak i D1 Solution si sem presťahujú svoje kancelárie a vytvárame si tu plné pracovné zázemie.“

„Spoločnosť D1 Solution, ktorá zastrešuje komerčné aktivity D1 Expo-Business Centre, zabezpečuje mimoeurópskym výrobcom full servis pri ich vstupe na európske trhy – od prípravy administratívnych záležitostí, cez zázemie pri prezentácii produktov až po logistické, marketingové a obchodné riešenia,“ hovorí riaditeľ D1 Solution Ján Janek.„Takýmto spôsobom už veľa mesiacov spolupracujeme napríklad s čínskymi lídrami trhu svetelnej techniky, ako sú Bestlumi a EMCOB, alebo s najväčším svetovým výrobcom korčúľ, americkým Riedell Skates.“

Na predstavení novovznikajúceho centra sa zúčastnili aj Veľvyslanec ČLR v SR pán Lin Lin a vedúci ekonomickej sekcie Veľvyslanectva Spojených štátov amerických Liam Sullivan. Čínsky veľvyslanec v SR Lin Lin: „Verím, že D1-Expo Business Centre sa stane jedným z dôležitých bodov novej Hodvábnej cesty čínsko-európskej spolupráce. Za naše veľvyslanectvo sľubujem, že urobíme všetko preto, aby sa slovensko-čínske obchodné vzťahy dostali na čo najvyššiu úroveň.“

Projektu a jeho investorom vyjadril v dnešnom prejave podporu aj podpredseda Výboru NR SR pre hospodárstvo Maroš Kondrót. Oficiálnu podporu už v minulosti vyslovilo aj Ministerstvo hospodárstva SR a mesto Senec.

Vznik podobných centier orientovaných na európskych investorov plánuje IPEC Group ešte tento rok iniciovať v Číne v mestách Lang Fang (v tesnej blízkosti Pekingu) a Xuzhou. V príprave sú aj ďalšie dve čínske lokality.

Ľudovít Tóth

event2all